Teniszütők
Mindenmás

Mit csinál ma Ivan Lendl?

Új rovatot indítottunk a blogunkon. Egyik apropója az, hogy különböző okok miatt továbbra sem adjuk a fejünket utazásra (így nehéz új utazós posztokat produkálni), a másik pedig az, hogy az elmúlt időszak után sokak vonnak mérleget a nyert tapasztalataik, életük változásai alapján. S magam azt gondolom érdemes ezeket számba vennünk, esetleg tanulnuk az ő tapasztalataiból, rávetítenünk a saját életünkre. Vagy ha csak annyi pozitív hozadéka lesz, hogy magunk is rákérdezünk valakire, akinél rég kopogtattunk: Hogy vagy? Mit csinálsz mostanság? akkor máris megérte papírra vetni e sorokat!

Szívesen teljesítettük egy régi kedves olvasónk kérését és néztünk utána mi történt vele, hogyan él ma Ivan Lendl? Neve talán nem ismeretlen sokak számára, a 80-as évek meghatározó teniszezője volt. Világviszonylatban. A mai napig számos rekordot és a modern teniszjáték megteremtőjének címét birtokolja. Mivel mindig szerény és visszafogott volt, nem szerepelt bulvárlapok címoldalán és nem élt botrányosan, ma sem sokat lehet tudni róla. A ráaggatott nevek (Rettegett Iván, Terminátor) a pályán nyújtott teljesítményét írták le. 

Ivan Lendl

  • 1960-ban Ostravában (Csehszlovákia) született teniszezőcsaládba.
  • Első bajnoki címét 1978-ban juniorként szerezte.
  • Profi karrierje során 5 különböző év során nyújtott 90% feletti teljesítményt (megnyert mérkőzések), amit azóta sem szárnyalt túl senki.
  • 8 egymást követő évben játszott US Open-döntőt. Egyébként összesen 19 nagy bajnoki döntőben szerepelt.
  • A még klasszikus fehérruhás, kemény szabályokkal teli világban rendkívül céltudatosan, kitartóan és folyamatosan megújulva játszott.
  • Nem voltak hisztik, botrányok, színjáték amikor a pályán volt.
  • Talán épp ezért nem lett igazi közönségkevdenc, mint pl. nagy ellenfelei közül John McEnroe vagy Jimmy Connors.
  • Hitvallása szerint soha nem a közönséget akarta elbűvölni (bár szerintem sokaknak tetszett a játéka), hanem nyerni akart mindig.
  • Profi karrierje során a lejátszott 1314 meccsből 1071-et megnyert, ezzel a mai napig a második helyen áll Connors mögött.
  • 1994-ben vonult vissza és meglehetősen sokára lépett újra pályára (2010).
  • Egyetlen pályán nem nyert a legnagyobbak közül: Wimbledonban.
  • Edzőként Andy Murray és Alexander Zverev munkáját segítette.

Ivan Lendl edzőként

Mi tudunk ma róla, mit csinál ma Ivan Lendl?

Ma az Egyesült Államokban, Connecticutben él, öt lánya van, közülük többen is sportolói karriert futottak be. Már a nyolcvanas évek elején ideköltözött és nagyon szeretett volna amerikai színekben versenyezni. A hazája azonban több alkalommal is büntette, illetve amerikai állampolgárságért folytatott küzdelmét szándékosan akadályozta. Végül 1992-ben szerzett amerikai útlevelet. Későbbi, edzői, jótékonysági tevékenységét sem kísérte soha hangos médiafelhajtás. Ma is elkerüli a közösségi oldalakat. Pihenésként a golfot választotta és sokáig kizárólag cseperedő lányai sportkarrierjét egyengette, illetve a golfot, teniszt népszerűsítő gálákon, eseményeken vett részt. 2001-ben választották be a Hírességek Csarnokába (minden idők legjobb játékosai). Összvagyonát ma 40 millió dollárra becsülik. Ezt leginkább azért említem meg, mert a pályán kívül múlhatatlan rajongója volt Alfons Mucha művészetének. Mucha posztereit kitartó munkával és érdeklődéssel szerezte meg és ezt a csodálatos gyűjteményt (magam nem is értem miért) 2014-ben eladta egy cseh üzletembernek.

Ivan Lendl

Írj nekünk!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük